Viulisti Riikka Kokkonen, ikä? Olet ensimmäisiä Marita Tuhkalan oppilaita Raahen Suzuki-soittajissa.

Olen syntynyt 1981, eli täytän kesällä 35 vuotta. Aloitin viulunsoiton samana vuonna kuin se alkoi Raahessa. Olin Maritan ensimmäisiä oppilaita.

Minkä ikäisenä aloitit Suzuki-oppilaana ja mikä on ensimmäinen muistosi Suzuki-soittajissa?

Olin kai 5-vuotias. Ensimmäinen muistoni on proosallinen jalkojen soittoasennon jäljentäminen paperille, kun etsin kotoa tarpeeksi suurta paperia ja yritin teipata papereita yhteen saadakseni sen aikaan.

Olitko sitä ennen soittanut jotain instrumenttia?

En. Piano meille hankittiin myöhemmin, ja sitä soitin jonkin verran kouluaikona.

Mitä pidit soittamisesta harrastuksena?

Pidin soittamisesta varsin paljon, ja kiitän vanhempiani ja opettajiani patistelusta, jota paikoin varmasti tarvittiin laiskuuteni voittamiseen.

Mikä soittamisessa Suzuki-soittajissa oli mukavaa, jopa parasta?

Marita on todella iloinen ja inspiroiva opettaja. Tykkäsin hänestä kovasti! Hän oli oikea esikuva minulle, ja lapsena viulunsoiton opettaja olikin yksi toiveammateistani. Ryhmäsoitto oli erityisen hauskaa, ja leirimatkat ikimuistoisia! Soittoharrastuksen myötä syntyneet kaverisuhteet olivat minulle tärkeitä, ja yhteys on säilynyt aikuisenakin.

Olit jo pienenä innokas soittaja. Muistatko hetken, jolloin tiesit haluavasi soittamisesta ammatin?

Olin yhdeksännellä luokalla, kun opettajakseni tuli Larissa Lev (nyk. Lara Lev), ja hänen vaikutuksensa minuun oli suuri. Marita on jäänyt mieleeni ihanana ja kannustavana opettajana.

Miten jatkoit musiikin opiskelua Suzuki-soitonopetuksen jälkeen, miten sait siitä ammatin ja missä nyt olet ammattilaisena?

Siirryin ensin Raahen musiikkiopiston puolelle Ewan, Larissan ja lopuksi Pawelin oppiin. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen muutin Turkuun ja opiskelin siellä viulunsoittoa Turun ammattikorkeakoulussa Alexander Vinnitskin oppilaana. Vuonna 2003 siirryin Sibelius-Akatemiaan, josta vaivaiset yhdeksän vuotta myöhemmin valmistuin musiikin maisteriksi. Opettajiani olivat Vinnitskin lisäksi Seppo Tukiainen ja Päivyt Meller viulussa, ja Paavo Pohjola ja Ilmo Ranta kamarimusiikissa. Välillä opiskelin vuoden myös Leipzigissa vaihto-opiskelijana, ja toisen New Yorkissa Fulbright-stipendiaattina. Vuodesta 2010 olen ollut sijaisena Kansallisoopperan orkesterissa, tällä hetkellä olen vanhempainvapaalla. Freelancermuusikkona ei voi jäädä paikoilleen, vaan mielenkiintoiset keikat ja työtilaisuudet vaihtelevat ja johtavat toisiin. Oopperamaailma on tullut tutuksi ja viihdyin siellä erittäin hyvin. Myös konsertit jousitrion kanssa ja satunnaiset sinfoniaorkesteriviikot ovat minulle tärkeitä.

Miten Suzuki-tausta on vaikuttanut soittoosi? Onko siitä vielä tuntuma nykyisessä soittotaidossasi?

Tykkään soittaa musiikkia ulkoa, ja ulkoa oppiminen on minulle melko helppoa. Varmasti Suzuki-taustan johdosta!

Olet asunut New Yorkissa ja Pariisissa. Millaisia virikkeitä kansainvälinen ympäristö antaa?

New Yorkin vuosi jäi mieleen upeana kokemuksena. Maailma hiukan avartui, ja sain tutustua erilaisiin ihmisiin. Tämän vuoden asumme taiteilijaresidenssissa Pariisissa. Molemmissa kaupungeissa oli aluksi hankalaa. Tottuminen ja jonkinlaisen kulttuurishokin käsittely vaatii aikaa. Mutta olen hyvin onnellinen, että lähdimme! Kulttuurien kohtaaminen on molemmissa kaupungeissa ollut minulle suuri ilo. Taidetta on tarjolla runsaasti, ja nautin siitä, että voin löytää yhä uusia kulmia kävelyretkillä. Erilaisten muusikoiden kuuleminen konserteissa inspiroi minua.

Olet perustanut jo perheen, sinulla on pieni poika. Miten haluat saattaa lapsesi musiikin maailmaan? Pidätkö sitä tärkeänä ja miksi?

Kiitos onnitteluista! Musiikin maailma on elämää rikastuttava, usein aivan ihmeellinen. Kun olen itse siihen hurahtanut, toki haluan antaa myös pojalleni mahdollisuuksia kuulla musiikkia. Käymme Suomi-muskarissa Pariisissa, ja Atlas-poikamme tuntuu tykkäävän siitä. Samoin minä, koska on ihanaa tavata kohtalotovereita, siis muita pikkulasten vanhempia! Parissa pienessä konsertissa olemme käyneet jopa vauvan kanssa.

Mitä haluat sanoa nykyisille Suzuki-oppilaille?

Suotuisia tuulia musiikkimatkallanne! Onnea kukoistava 30-vuotias, Raahen Suzukisoittajien kannatusyhdistys!